Dier Ondersteunde Therapie

Dierondersteunde speltherapie: Heling door de kracht van dieren en spel

Dierondersteunde speltherapie biedt een unieke en helende combinatie van speltherapie en de inzet van dieren als co-therapeuten. Tijdens deze sessies spelen kinderen en jongeren op een speelse manier met dieren zoals honden, paarden, of andere therapeutische dieren, die helpen om een gevoel van veiligheid en vertrouwen te creëren.

Dieren hebben een kalmerende invloed en zijn uitstekende bondgenoten om emoties los te maken. Ze oordelen niet en reageren op non-verbale communicatie, wat het voor kinderen makkelijker maakt om zich open te stellen. In de dierondersteunde speltherapie gebruiken we spel als middel om ervaringen en gevoelens te uiten, waarbij het contact met het dier de communicatie en emotionele verwerking ondersteunt.

"De beste therapeut heeft een vacht en 4 poten/benen!"

Dierondersteunde therapie (DAT) heeft veel voordelen, zowel op fysiek, emotioneel als psychologisch niveau. Door de interactie met dieren voelen mensen zich vaak sneller op hun gemak, wat de effectiviteit van therapie kan vergroten. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van dierondersteunde therapie:

1. Vermindert stress en angst

Dieren hebben een kalmerende werking. Hun aanwezigheid kan angst en stress verminderen door het verlagen van cortisol (het stresshormoon) en het verhogen van oxytocine, een hormoon dat een gevoel van welzijn bevordert.

2. Verhoogt het gevoel van veiligheid en vertrouwen

Dieren oordelen niet en bieden onvoorwaardelijke acceptatie, wat mensen helpt om zich veilig en gesteund te voelen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die moeite hebben met sociale interacties of zich emotioneel teruggetrokken voelen.

3. Verbetert sociale vaardigheden

Door interactie met dieren leren mensen beter communiceren en empathie ontwikkelen. Dit is vooral nuttig voor kinderen en jongeren die worstelen met sociale vaardigheden of voor mensen met autisme.

4. Stimuleert emotionele expressie

Dieren helpen mensen om op een veilige manier hun emoties te uiten. Voor mensen die moeite hebben met het onder woorden brengen van hun gevoelens, zoals kinderen of trauma-slachtoffers, biedt het contact met dieren een indirecte manier om emoties te uiten.

5. Bevordert zelfvertrouwen en eigenwaarde

Door voor een dier te zorgen en te zien dat het dier reageert op hun aandacht, ontwikkelen cliënten meer zelfvertrouwen en een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Dit helpt bij het vergroten van hun eigenwaarde.

6. Ondersteunt bij trauma en PTSS

Dieren kunnen helpen bij de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). De rustgevende en troostende aanwezigheid van een dier kan helpen om spanningen te verminderen en cliënten te helpen zich veiliger te voelen terwijl ze moeilijke herinneringen verwerken.

7. Verhoogt fysieke activiteit

Bij therapieën die gebruikmaken van grotere dieren, zoals paardentherapie, wordt ook de fysieke activiteit gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan de algehele fysieke gezondheid en het verminderen van gevoelens van depressie of lethargie.

8. Vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel

Het zorgen voor een dier tijdens de therapie kan mensen helpen hun gevoel van verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Dit kan met name waardevol zijn voor kinderen en jongeren die gedragsproblemen hebben.

9. Bevordert ontspanning en aanwezigheid in het moment

Dieren leven in het hier en nu, wat cliënten helpt om ook meer aanwezig te zijn in het moment. Dit kan hen afleiden van piekeren over het verleden of de toekomst, wat rust en ontspanning brengt.

10. Stimuleert zintuiglijke en fysieke integratie

De fysieke interactie met dieren, zoals aaien of borstelen, helpt cliënten om zintuiglijke informatie beter te verwerken, wat vooral waardevol kan zijn voor mensen met sensorische verwerkingsproblemen.

Dierondersteunde therapie biedt dus een veelzijdige en waardevolle aanpak voor het bevorderen van welzijn, waarbij de bijzondere band tussen mens en dier centraal staat.

Tarieven en Vergoedingen: Wanneer je aanvullend verzekerd bent is (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk door de zorgverzekeraar. Het is belangrijk dit zelf goed uit te zoeken. De factuur, welke je aan het einde van de maand ontvangt, dien je zelf in bij de zorgverzekering. Zie ook tarieven en vergoedingen voor meer informatie.

Wandel je met ons mee

Dierondersteunde Therapie

Wil je meer informatie of jezelf en/of je kind of gezin aanmelden? Neem contact met ons op! Meer informatie vind je onder Tarieven&Vergoedingen.